Trees volume 1 – In shadow

Man kan finne mye artig i anbefalthyllen til Outland i Oslo. For et par besøk siden plukket jeg med meg første samleutgave av Trees, kalt In shadow, tegnet av Warren Ellis og tegnet av Jason Howard. Og nå har jeg også fått lest den, og er klar for å anbefale den videre.

Trees volume 1 - In shadow

Trees volume 1 – In shadow

Warren Ellis har hatt serier på trykk siden 1990, og har blitt et kjent som en historieforteller som ikke unngår kontroversielle temaer. Han har jobbet både for Marvel og DC/Vertigo, i tillegg til å ha skapt egne serier og figurer. Deriblant Transmetropolitan, om gonzojournalisten Spider Jerusalem, som på norsk var å finne som en del av Inferno-serien til Bladkompaniet mellom 1997 og 2001. Han har også skrevet manus til den nye James Bond-serien til Dynamite, som kommer senere i år.

Jason Howard er et litt mer ukjent navn for meg. Han jobbet med Ellis på nettserien Scatterlands før Trees, som han fikk mye skryt for. I tillegg har han tegnet The Astounding Wolf-Man (2007 – 2010) og Super Dinosaur (2011 – 2015), begge skrevet av Robert Kirkman.

Konseptet bak Trees er at jorden får besøk av utenomjordiske, i form av høye sylinderformede enheter som landet rundt i verden og slo rot, som trær, og siden gjorde de ingenting. Historien begynner ti år etter at de kom, og de har nå blitt en del av livene til de som bor rundt de. De eneste gangene det har vært noe liv i trærne, er når de har sluppet ut giftig avfall, som i de første sidene går kraftig ut over Rio de Janeiro.

De åtte numrene av serien som her er samlet, og som er historiens første kapittel, følger personer verden over og deres liv som er påvirket av trærne i en eller annen grad. Vince er en ung forretningsmann som vil bli ordfører over et New York som er svært rammet av trær, og Manhattan har blitt en kanalby som resultat. Den unge kinesiske kunstnerspiren Tian Chenglei har fått tillatelse til å flytte til Shu, en by som har blitt avsperret etter at et tre landet der, og som nå er blitt et slags statlig eksperiment over hvordan byen kan utvikle seg uten særlig statlig styring. På Spitsbergen blir forskeren Marsh mer og mer opptatt av trærne da han oppdager at de avgir blomster. Eligia er  sammen med lederen for en lokal Siciliansk facistgruppe av praktiske hensyn, og som blir fascinert av en gammel mann hun ikke klarer å overmanne i et spontant overfall. Og i Somalia intervjuer journalisten Malik Boniche den somaliske presidenten Caleb Rahim, som ser på treet som har landet mellom Somalia og utbryterrepublikken Puntland som et strategisk våpen.

Historien bygger seg opp sakte, og første del brukes kun til å presentere rollegalleriet. Men så dukker man ned i historiene, noen dypere enn andre. Jeg synes ikke historien på Spitsbergen fungerte helt optimalt, men den er viktig for utviklingen av den videre historien. Historien om Tian derimot, fungerer veldig bra og Tian gjennomgår også mye for en enkel bondegutt i storbyen. Eligia sin historie tok en litt uventet vending på slutten, og jeg ser frem til hvordan den utvikler seg videre. Felles for alle historiene er at det henger noe dystert over de alle, og at man venter på den uunngåelige smellen som vil komme i en eller annen form. Noen av historiene får sin naturlige slutt i denne utgaven, så jeg er spent om hva som skjer med de trådene.

Jeg likte tegnestilen til Jason Howard veldig godt. Han bruker linjer effektivt og det er mye skravering i rutene som er med på å gi bildene både dynamikk og miljø. Han har fått noe kritikk for hvordan ansikter som ikke er i front i bildet, får veldig få, og noen ganger, ingen detaljer. Men jeg synes dette er et fint virkemiddel som skaper perspektiv og liv i rutene.

Alt i alt en god første del av en historie. Jeg ser frem til del to og tre (hvis det er slik planene fortsatt er). Håper de klarer å holde fokus på personene som er med, og ikke drar inn alt for mange nye tråder for å ekspandere universet. Og det blir selvfølgelig interresant å se hva planen til trærne er, hvis det er noen.

Trees – In shadow kan kjøpes hos Outland.

Fakta om «In shadow»

Serie/figur: Trees

Tittel: In shadow

Forfatter: Warren Ellis

Tegner: Jason Howard

Utgiver: Image Comics, Inc.

År: 2015

Pris: $14,99