Marvels filmunivers – hva skjer ‘a?

Nå er det ikke mange dager til Captain America skal krangle med Iron Man i Captain America: Civil War, en film Empire beskriver som «the best Marvel Studios movie yet» i sin anmeldelse (fem av fem stjerner). Filmen er inspirert av tegneserien Civil War fra 2008, skrevet av Mark Millar og tegnet av Steve McNiven. Men mens tegneserieversjonen lot omtrent alt som kunne veggkrype og gå velge side i konflikten mellom Cap’ og Stark, er det bare The Avengers med nye venner som dukker opp denne filmen. Filmen er også første film ut i tredje kapittel i Marvels filmunivers (Marvel Cinematic Univers, MCU).

Captain America: Civil War (2016)

Så hvorfor dukker bare en brøkdel av superheltene til Marvel opp, hvor befinner vi oss i den overhengende historien, og hvem skal vi heie på?
Jeg skal i alle fall gjøre et forsøk på å svare på de to første spørsmålene her.

Helt i fra tidenes litt up på dagen, da Marvel var inne i en av sine tidlige storhetstider, var særlig Stan Lee utrolig ivrig for å slå gjennom i Hollywood med Marvel sine figurer, for det var der han mente pengene lå. Som førte til at filmrettighetene til de forskjellige figurene/grupperingene ble spredd blant mange produsenter. Som ingen så på som noe stort problem, før det var snakk om å la noen figurer dukke opp i andre sine filmer, som det er vanlig å gjøre i tegneseriebladene.

Frem til nå har det vært tre store studioer, og noen små, som har lagd Marvel-filmer: Marvel selv (tidligere sammen med Paramount og Universal), Fox, og Sony/Columbia Pictures. Og alle har hatt sine helter som har operert i sin begrensede boble.

La oss først se på filmene til Marvel Studios:

Marvel Studios – The Avengers

Da Marvel selv skulle begynne å produsere egne filmer, de innså at de ville tjene mer penger på dette enn å lisensiere bort rettighetene, hadde de ikke så mye kult å velge mellom. Det virker rart nå, men Iron Man og Captain America var ikke så veldig sexy lenger på dette tidspunktet, man følte gjerne at tiden hadde løpt fra figurene. Men man tager hva man haver…

Marvel Studios og filmsjef Kevin Feige begynte tidlig å tenke på filmene som en del av noe større. De delte etterhvert inn filmene i kapitler, «phases», og dyttet alltid inn referanser til fremtidige filmer i filmene. Marvel-filmene ble også etterhvert kjent for scenene som dukket opp etter rulleteksten, som førte til at det faktum at det ikke var en slik scene i The Avengers: Age of Ultron ble en liten nyhetssak. Disse scenene blir gjerne delt i to: Den som kommer rett etter den animerte rulleteksten forteller gjerne om hva som skjer i neste film. Og den som kommer etter den «vanlige» rulleteksten er gjerne et humoristisk innslag.

Det første kapittelet i Marvels filmunivers handlet i stor grad om å få samle The Avengers, men også om å introdusere «the infinity stones», som den onde titanen Thanos er ute etter til sin «infinity gauntlet», eller evighetshanske, som han skal bruke for å utslette verden. Det er tilsammen seks stener, og foreløpig har fire dukket opp i Marvels filmunivers.

Marvels filmunivers – første kapittel

Iron Man (2008) var første film ut i Marvels filmunivers, og ble det det store comebacket for Robert Downey jr, etter en turbulent tid med mye gøyalt i nesa. Filmen ble regissert av Jon Favreau, som tidligere hadde regissert komedien Elf (2003) og fantasifilmen Zathura (2005). Filmen introduserte verden for Tony Stark, og hans ferd fra playboy til jernmann. Vi fikk også vårt første glimt av S.H.I.E.L.D, ved agent Coulson og Nicy Fury i en scene etter rulleteksten, der han vil snakke om «the Avengers Initiative». Filmen fikk veldig gode kritikker, og spilte inn $585 millioner på verdensbasis.
Introduserer: Iron Man, Nick Fury, Agent Coulson, Pepper Potts, Happy Hogan, James Rhodes, J.A.R.V.I.S
Slemminger: Obadiah Stane, The Ten Rings

Iron Man (2008)

The Incredible Hulk (2008) er ikke en oppfølger til Ang Lees Hulk (2003), men en reboot, selv om det ikke er en historie om hvordan Hulk ble Hulk. Da Universal, som satt på Hulk-rettighetene, ikke lagde en oppfølger til Lee-filmen, kom rettighetene tilbake til Marvel. Edvard Norton gjør sin eneste opptreden som Bruce Banner, på flukt fra den amerikanske hæren. Først i Brasil, så på hjemlig jord. En hær som skaper The Abomination for å stoppe han.
Filmen spilte inn $263 millioner, og Marvel sa at de var fornøyd med dette. Det var snakk om en oppfølger, men de planene ble etterhvert droppet. Så vi vil neppe få se Tim Blake Nelson som The Leader, som denne filmen la opp til. Og Norton kastet inn det grønne håndkleet/ble fristilt fra kontrakten sin etterhvert som tiden gikk.
Introduserer: Hulk, Betty Ross, «Thunderbolt» Ross, Leonard Samson, Samuel Stearns
Slemming: Abomination

Iron Man 2 (2010) ble annonsert raskt etter at Iron Man viste seg å være en suksess. Bortsett fra Terence Howard, returnerte både regissør og skuespillere. Howard ble erstattet av Don Cheadle som Rhodes, som blir War Machine i filmen. Filmen spilte inn $623 millioner, men fikk ikke så bra kritikker som forgjengeren. Mange mente at humoren fra den første var erstattet med fler eksplosjoner. I filmen får S.H.I.E.L.D en større rolle enn før, og filmen bygger mot en The Avengers-film.
Introduserer: Black Widow, War Machine
Slemminger: Justin Hammer, Ivan Vanko/Whiplash

Thor (2011) ble også, kanskje noe overraskende, en hit og spilte inn $449 millioner. Filmen gikk gjennom en rekke manus og regissører før Kenneth Branagh ble hyrt inn til å sitte i regissørstolen. I rollene som Thor og Loki ble relativt ukjente Chris Hemswoth og Tom Hiddleston satt inn, mens veteranene Anthony Hopkins og Rene Russo spilte henholdvis Odin og Frigga. Særlig Hiddleston som Loki ble raskt en fanfavoritt.
Introduserer: Thor, Jane Foster, Odin, Frigga, Erik Selvig, Volstagg, Heimdall, Hogun, Fandral, Sif, Hawkeye
Slemminger: Loki, Laufey
Infinity stone: Space stone (etter rulleteksten, i tessarakten)

Captain America: The First Avenger (2011) skulle presentere det siste medlemmet av The Avengers. Rollen gikk til Chris Evans, som tidligere hadde spilt Fakkelen i to filmer om De fantastiske fire. Handlingen i filmen ble satt til andre verdenskrig, og følger Steve Rodgers fra spjælingen som ikke kom inn i hæren, til helten som redder USA fra det onde HYDRA. Før han møter en kald grav på Nordpolen, der han ligger til kjøling i 70 år.
The Rocketeer-regissør Joe Johnston gjorde filmen til en klassisk eventyraction, og dette er en av mine favoritt Marvel-filmer. Filmen gjorde det bra, men ikke så bra som sine forgjengere. Men nå var alle medlemmene av The Avengers på plass.
Introduserer: Captain America, Peggy Carter, «Bucky» Barnes, Howard Stark, «Dum Dum» Dugan and the Howling Commandos, Oberst Chester Phillips, Abraham Erskine
Slemminger: Red Skull, Arnim Zola
Infinity stone: Space stone (i tessarakten)

The Avengers (2012) avsluttet det første kapittelet i Marvels filmunivers. Joss Whedon fikk ansvar for regi og historie (sammen med Zak Penn), og samlet The Avengers for første gang, i kamp mot Loki som vil gjøre menneskeheten til sine slaver. Filmen spilte inn over $1.5 milliarder på verdensbasis, så jeg vil tro Marvel var relativt fornøyd med at de begynte å produsere egne filmer.
Whedon klarte å skape en balanse i gruppen, som gjorde at alle fikk sin plass. Det hjalp selvfølgelig på at Whedon er veldig god på dialog som er med på å gjøre at filmen aldri tar seg selv for høytidelig.
Filmen viser Thanos for første gang etter rulleteksten, der han annonserer at siden Loki feilet, fikk han gjøre ting selv.
Introduserer: Maria Hill
Slemminger: Loki, Thanos
Infinity Stones: Space stone (i tessarakten), Mind stone (i Lokis septer)

The Avengers (2012)

The Avengers var nå samlet med egen pengepresse, og det var på tide med et nytt kapittel.

Marvels filmunivers – andre kapittel

Iron Man 3 (2013) ga oss en jernmann med post-traumatisk stress og en lyst til å legge hjelmen på hyllen. Filmen var en gjenforening mellom Downey jr. og manusforfatter/regissør Shane Black, som hadde vært med å starte comebacket hans med krim-komedie-thrilleren Kiss Kiss Bang Bang (2005), som forøvrig anbefales på det sterkeste. I filmen står vår mann ovenfor The Mandarin, som får en litt annen bakgrunn enn det han hadde opprinnelig i tegneserien. Filmen bruker også elementer fra Extremis-historien fra tegneserien, skrevet av Warren Ellis.
Marvel kunne sette nye $1,25 milliarder på kontoen, men filmen ble litt kritisert for mye Tony Stark i forhold til Iron Man, og at filmen ble avsluttet med en halvtimes slåsskamp.
Slemminger: Aldrich Killian, The Mandarin

Thor: The Dark World (2013) lot Thor inngå et någet skjørt samarbeid med Loki for å redde Jane Foster og verden generelt mot Malekith og hans mørke alver.
Filmen tjente bare inn halvparten av Iron Man 3, men fortsatt mer enn den forrige filmen om tordenguden.
Introduserer: The Collector
Slemminger: Malekith
Infinity Stone: Reality stone (i Aether)

Captain America: The Winter Soldier (2014) var et lite sjangerhopp for kapteinen, fra actioneventyr til konspirasjonsthriller (selvfølgelig med masse action). Filmen ble slutten for S.H.I.E.L.D., etter av det blir avslørt at HYDRA ikke er bort, men har infiltrert S.H.I.E.L.D.
Filmen er regissert av brødrene Anthony og Joe Russo, som var mest kjent som TV-regissører på Arrested Development og Community. Marvel likte det de så, og de fikk ansvaret for neste Captain America-film, samt de to neste The Avengers-filmene.
Introduserer: Falcon, Sharon Carter/Agent 13
Slemminger: Winter Soldier, Brock Rumlov, Alexander Pierce

Guardians of the Galaxy (2014) var en overraskelse, og viste at du ikke trengte etablerte helter for å bli en suksess, så lenge filmen faktisk var god. Riktignok ble The Guardians introdusert allerede i 1969, men det var ikke før i 2008 at Marvel rebootet serien med dagens besetning.
Filmen er et romeventyr, som godt kan sees uten sammenheng til de andre filmene i Marvels filmunivers, og følger Peter Quills eventyr fra han stjeler en mystisk kule som inneholder en evighetssten, til han må reddet planeten Xandar og resten av universet sammen med de andre medlemmene i The Guardians of the Galaxy.
$773 milioner ble raskt til en oppfølger, og man regner med at de også vil dukke opp i den The Avengers: Infinty War (2018).
Introduserer: Peter Quill/Star-Lord, Gamora, Drax, Groot, Rocket Raccoon
Slemminger: Ronan the Accuser, Yonda Udonta, Nebula
Infinity Stone: Power stone

Avengers: Age of Ultron (2015) samlet medlemmene i The Avengers og Joss Whedon på nytt. Her lager de sin egen fiende i Ultron, etter at Tony Stark blir manipulert til å bruke Lokis septer i et forsvarsprogram for verden. Men programmet blir levende, og bestemmer seg for å utslette The Avengers.
Quicksilver og Scarlet Witch blir regnet som å tilhøre både The Avengers-universet og X-Men-universet. Som gjør at Quicksilver dukket opp i både denne filmen og i X-Men: Days of Future Past året før, med to forskjellige bakgrunnshistorier og skuespillere.
På slutten av filmen har vi en ny versjon av The Avengers bestående av Captain America, Black Widow, Falcon, Iron Patrion, Vision, og Scarlet Witch.
Introduserer: Scarlet Witch, Quicksilver, Vision
Slemminger: Ultron
Infinity Stone: Mind stone (Lokis septer, senere i panna på Vision)

The Avengers: Age of Ultron (2015)

Ant-Man (2015) er en noe lettere film enn sine forgjengere. Vi møter Scott Lang som blir hyrt av Hank Pym til å overta som Ant-Man for å stoppe Darren Cross sitt Yellowjacket-prosjekt.
Filmen hadde en litt trøblete produksjonsperiode ved at Edgar Wright dessverre trakk seg som regissør i mai 2014 etter å ha jobbet på filmen siden 2012, grunnet uenigheter om visjonene for filmen. Han ble erstattet av Peyton Reed kort tid etter.
Falcon gjør en kort opptreden i filmen, og etter rulleteksten vises et klipp fra Captain America: Civil War der Falcon forteller Captain America at kjenner en fyr som kan hjelpe.
Introduserer: Scott Lang/Ant-Man, Hank Pym, Hope van Dyne
Slemminger: Yellowjacket

Marvels filmunivers – tredje kapittel

Så medlemmene i The Avengers er delevis byttet ut, så hvor går ferden videre i kapittel tre? Vi får både gjensyn med gamle helter, og får introdusert noen nye. Marvel begynner også etterhvert å utgi tre filmer i året, mot dagens to.

Det var lenge snakk om en film med The Inhumans, som jeg vet svert lite om, men den filmen har blitt utsatt på ubestemt tid.

Captain America: Civil War (2016) gir oss et gjensyn med «Thunderbolt» Ross fra The Incredible Hulk. Han leder et initiativ som vil kontrollere superhelter etter alle ødeleggelsene i de forrige filmene. Captain America vil beskytter Bucky Barns etter hva han har gjort som Winter Soldier, og dette fører til åpen strid med Tony Stark, som støtter reguleringen.
Gøyalt nok dukker Spider-Man opp i denne filmen, i et samarbeid mellom Marvel og Sony, som sitter på filmrettigheten til veggkrypern.
Introduserer: Black Panther, Spider-Man
Slemming: Helmut Zemo

Doctor Strange (2016) introduserer oss for Stephen Strange, Sorcerer Supreme, i det som ser ut som Marvels mest trippete film så langt.
Introduserer: Doctor Strange, Ancient One
Slemming: Karl Mordo

Ellers ser resten av filmplanene slik ut:

Guardian of the Galaxy 2 (2017)
Spider-Man: Homecoming (2017)
Thor: Ragnarok (2017)
Black Panther (2018)
Avengers: Infinity War Part I (2018)
Ant-Man and the Wasp (2018)
Captain Marvel (2019)
Avengers: Infinity War Part II (2019)

Men hva med X-Men: Apocalypse, som kommer senere i år? Hvor kommer den inn?

Fox – X-Men, Daredevil og Fantastic Four

Filmrettighetene til X-Men eies av Fox, og de har produsert filmen i serien siden 2000. X-Men (2000) viste at man kunne lage bra og suksessfulle filmer basert på superheltgrupperinger. Filmen ble regissert av Bryan Singer, og introduserte oss for Xavier, Wolverine, Cyclops, Storm, og Jane Grey i kampen mot Magneto og hans onde mutanter. Oppfølgeren X2 (2003), som gjerne blir trukket frem på lister over de beste superheltfilmene, introduserer William Stryker og hans kamp mot mutantene. Vi får også glimt av Wolverines glemte fortid, og filmen bygger opp til historien om Dark Phoenix. Singer hoppet av X-Men: The Last Stand (2006) for å regissere Superman Returns (2006), og ble erstattet av Brett Retner, som litt ufortjent har fått skylden for alt som var galt med filmen. En mutant-kur blir oppfunnet, samtidig som Jane Grey kommer tilbake fra de døde som Phoenix, hennes mørke personlighet.

En ting var sikker om X-Men-filmene: Wolverine var den kuleste figuren, og han fikk sin egen film i X-Men Origins: Wolverine (2009), som viser hvordan han får adamantium-skjelettet sitt. Filmen ble generelt slaktet, men Wolverine var fortsatt kul. Men ikke nevn Deadpool.

Filmene trengte en kritikeropptur, og det fikk de med X-Men: First Class (2011). Filmen tar for seg X-Men sin spede barndom på 60-tallet, og hvordan Xavier og Magneto en gang var venner.

The Wolverine (2013) var delevis basert på Wolverine-serien til Chris Claremont og Frank Miller, og det var nok til å gi fansen vann i munnen. Resultatet nådde riktignok ikke helt opp til kildematerialet, men ga Wolverine er oppreising etter film og viste at Wolverine-filmer hadde noe for seg. Mens den forrige filmen var en forløper, foregikk denne filmen etter X-Men: The Last Stand.

Nå fantes det to X-Men-grupper, de eldre fra 1-3 og de unge fra First Class. Disse fikk møte hverandre i X-Men: Days of Future Past (2014). Wolverine blir sendt mentalt tilbake fra fremtiden til 1973 for å hindre Mystique å drepe Bolivar Trask, siden dette til slutt vil føre til mutantenes utryddelse.

X-Men: Days of Future Past

Og her slutter alle tidslinjer å gi mening, som filmskaperene selv er enige i. Hva som har skjedd og ikke skjedd er nå litt uklart. Som f.eks. hvordan Wade Wilson blir Deadpool. Han hadde en tilblivelse i den første Wolverine-filmen, og en helt annen i Deadpool (2016). Men samme skuespiller. Og siden Deadpool er Deadpool, refererer han til den første filmen i den andre. Men uansett…

X-Men: Apocalypse (2016) er en oppfølger til Days of Future Past, og handlingen er lagt til 1983. Mutanten Apocalypse våkner etter flere tusen år i dvale, rekrutterer fire mutanter som sin hær, og setter ut for å utslette menneskeheten for å lage en bedre verden. Og her er Singer tilbake bak rattet.

Men Fox har ikke bare hatt X-Men, de har også produsert filmer om Daredevil og Fantastic Four. Som det ikke har gått like bra med.

Daredevil (2003), med Ben Affleck i tittelrollen,  fikk unødvendig mye kritikk da den kom ut. Det som skulle blitt flere filmer, fikk bare en slags oppfølger i Elektra (2005). Kritikken mot den er litt mer berettiget. Rettighetene til Daredevil er nå tilbake hos Marvel, og har nå blitt serie på Netflix.

Fantastic Four (2005) og Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer (2007) gjorde det bra økonomisk (dog ikke kritisk), men en planlagt tredje film så aldri dagens lys. Allerede i 2009 ble det annonsert at filmene skulle rebootes, en reboot som kom i form av Fantastic Four (2015). Den krasjet såpass at den neppe får en oppfølger.

Sony – Spider-Man og Ghost Rider

Jeg nevnte at Spider-Man kommer til å dukke opp i Captain America: Civil War, samt får sin egen film i Marvels filmunivers. Dette vil være den tredje versjonen av Spider-Man som dukker opp siden 2002, to av de ved Columbia/Sony. Spider-Man (2002) ga oss Tobey Maguire som veggkryperen i skrekk-maestro Sam Ramis regi, og var en klassisk tilblivelseshistorie. Fra onkel Ben blir drept til han må kjempe mot Green Goblin. Spider-Man 2 (2004) er absolutt den beste Spider-Man-filmen. Vi møter en Peter Parker som sliter med dobbeltrollen som superhelt og vanlig fyr, og i det fjerne truer Doctor Octopus. Så krasjet serien litt med Spider-Man 3 (2007), der mannen i tights må slåss mot både New Goblin, Sandman og Venom.

Spider-Man

Det var planlagt både Spider-Man 4 og 5, samt en egen Venom-film. Ramini trakk seg til slutt siden han ikke mente han kunne følge tidsskjemaet han ble gitt. Og med det døde serien ut, og det var på tide med en reboot.

The Amazing Spider-Man (2012) og The Amazing Spider-Man 2 (2014) ga oss Andrew Garfield som Peter Parker, og en mer moderne Spider-Man. Filmene fikk en blandet mottagelse, og særlig den andre ble kritisert for å ha for mye handling og for å legge opp til oppfølgere. Det ble planlagt to filmer til, samt en egen film om The Sinister Six og en om Black Cat. Men de ble etterhvert kansellert.

Sony har også hatt rettighetene til Ghost Rider, og de har lagd to filmer med Nicolas Cage i hovedrollene. Ghost Rider (2007) og Ghost Rider: Spirit of Vengeance (2012) har sine øyeblikk, men er kanskje mer for de spesielt interesserte.

Det var filmene til de tre store. Men det er noen filmer igjen.

Howard the Duck, Hulk, Blade og The Punisher

Universal Studios hadde Howard the Duck (1986), som gjerne blir beskrevet som den verste filmen som er lagd, og Hulk (2003). Sistnevnte ble regissert av Ang Lee, og er kanskje for mørk for en superheltfilm.

New Line Cinema ga oss tre filmer om Blade rundt årtusenskiftet. Det er kanskje litt rart å tenke på, men Blade (1998) var den første suksessfulle Marvel-filmen. Blade dukket først opp som en bifigur i Marvel sin Dracula-serie, og i filmen ligner han veldig på Wesley Snipes. Som har den fantastiske replikken «Some motherfuckers are always trying to ice skate uphill». Filmen fikk to oppfølgere i Blade II (2002) og Blade: Trinity (2004). Rettighetene er nå tilbake hos Marvel.

Blade (1998)

Til slutt må vi nevne The Punisher, som har dukket opp på film tre ganger i tre forskjellige skikkelser. The Punisher (1989) hadde Dolph Lundgren i hovedrollen, og er en klassisk voldsfilm fra 80-tallet. Aldri sluppet på kino i USA pga. pengeproblemer og og slaktet av kritikerene. The Punisher (2004) var basert på historiene The Punisher: Year One og Welcome back, Frank. Heller ikke Thomas Jane klarte å begeistre kritikerne. Det ble diskutert en oppfølger, men kreative krangler førte isteden til The Punisher: War Zone (2008), og Ray Stephenson i rollen som Frank Castle. The Punisher er nå en bifigur i Netflix-serien Daredevil.

Og der er vi nå. Siden Spider-Man dukker opp i Marvels filmunivers, er det nå snakk om bare to filmverdener: The Avengers og X-Men. En crossover hadde vært gøy, men tror neppe vi vil se det. Men vil tro at Fox har gitt opp Fantastic Four, slik at de etterhvert dukker opp sammen med The Avengers.

Marvel på TV

I tillegg til filmene er det flere TV-serier som foregår rundt Marvels filmunivers. Agent Carter er en avstikker fra den første filmen om Captain America, og følger Peggy Carter før S.H.I.E.L.D. blir opprettet. Foreløpig to sesonger. Agents of S.H.I.E.L.D. følger en gruppe S.H.I.E.L.D.-agenter før og etter HYDRA-avsløringene. Og på Netflix bygger man opp til supergruppen The Defenders, bestående av Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, og Iron Fist, med serier til hver av gruppens medlemmer.

Daredevil - sesong 2