Filmish av Edward Ross

Den skotske tegneserieskaperen Edward Ross har laget en teoribok i tegneserieform om film, kalt Filmish. Ross ble en filmnerd i ung alder, studerte film på universitetet, og har nå dyttet det han kan inn i en morsom og referanserik bok om film og filmens virkemidler.

Filmish av Edward Ross

Filmish av Edward Ross

Boken er delt opp opp syv temaer, som alle tar for seg hvordan vi ser på film, og hvordan film kan tolkes. Hvert kapittel er bygd opp rundt samme lest: Edward Ross, som sitt tegnede alter-ego, presenterer kapittelets teorier, både andres og egne, med eksempler fra kjente (og noen obskure) filmer. Ross har en veldig enkel strek, men det er aldri noen tvil om hvilke filmer det er snakk om. Og hvis du er usikker på hvilken film han har tegnet, de fleste får bare en rute på seg, har hvert kapittel en oversikt over alle referansene i hver rute. Det blir også referert til en god knippe filmteoretikere, og heldigvis kommer hvert kapittel i Filmish med en egen bibliografi.

Dette er en introduksjonsbok til filmteori, og hvis du allerede kan din teori, er jeg litt usikker på om du vil lære mye nytt her. Men det er kanskje heller ikke meningen til Ross. Fordelen med denne boken, fremfor en tekstbok, er at hovedfokus i Filmish er eksemplene, ikke de dyptpløyende teoriene. Men vil du dykke dypere, gir Ross deg veien videre. Så boken er kanskje best som et startspor, eller for oss som liker å vite litt om alt.

Det jeg fortsatt ikke har bestemt meg for om jeg liker eller ikke, er Ross sin bruk av de samme tegningene flere ganger i boken. Poenget er nok at hvert kapittel i Filmish avsluttes med en liten oppsummering, og da blir noen eksempler trukket frem på nytt. Og noen filmer vil selvfølgelig bli nevnt mer enn en gang. Men med å gjenbruke de samme tegningene, synes jeg han ikke bruker tegneseriemediet for det det er verdt. Greit å vise de samme filmene, men hva med variasjoner av scenene eller filmene? På denne måten blir det som en tegneserieversjon av en dokumentarfilm som bare har rettigheter til noen klipp, eller en dokumentarversjon av en fotonovelle.

Men dette er bare en liten ting å klage på, alt i alt liker jeg boken veldig godt. Og det var den perfekte julegave til en kombinert tegneserie- og filmnerd.

Filmish har sin egen nettside, med mer info om boken og noen filmressurser. Edward Ross er også på Twitter.

Fakta om «Filmish»

Serie/figur:

Tittel: Filmish

Forfatter: Edward Ross

Tegner: Edward Ross

Utgiver: SelfMadeHero

År: 2015

Pris: £14,99